Kuruluş Bildirgesi

HAK-SEN Hakkında

Vizyonumuz üyelerimizin ortak ekonomik sosyal kültürel özlük mesleki hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek esasında çağdaş bir çalışma yaşamının oluşturulması ve adil bir sosyal güvenlik sistemi yaratılması , örgütlenme özgürlüğünün insani bir hak, hak arama özgürlüğü bilincinin ise toplumun her kesimine yansıması ve özümsenmesini tesis etmek.

HAKSEN KURULUŞ BİLDİRGESİ

Emekçilerin ekonomik, demokratik, özlük, sosyal ve hukuksal haklarını gözeten yeni bir sendikal anlayışla kurulan HAKSEN, çağdaş ve demokratik yapısıyla her geçen gün çalışma hayatında daha etkin rol almayı hedeflemektedir.

Kıbrıs Halkının değerlerine sahip çıkan, her türlü sömürü ve haksızlığa…

“Yeni Nesil Sendikacılık”

HAK-SEN·12 NİSAN 2019 CUMA·

EŞİT HAK VE ADALET SENDİKASI

HAKSEN KURULUŞ BİLDİRGESİ

Emekçilerin ekonomik, demokratik, özlük, sosyal ve hukuksal haklarını gözeten yeni bir sendikal anlayışla kurulan HAKSEN, çağdaş ve demokratik yapısıyla her geçen gün çalışma hayatında daha etkin rol almayı hedeflemektedir.

Kıbrıs Halkının değerlerine sahip çıkan, her türlü sömürü ve haksızlığa karşı duran mücadelesiyle ülkemiz çalışma yaşamında ağırlığı gittikçe artan, populizimden uzak bir sendika olarak çalışma hayatında yerini alacaktır.

Sendikamız hiçbir siyasi görüşe ayrımcılık yapmadan her tür düşünçeye eşit mesafede olacaktır. Her üyemiz görüş ve düşüncelerini bizlere iletmekle ve paylaşmakla sendikamızı daha da güçlü kılacaktır. HAKSEN herhangi bir siyasal partinin arka bahçesi veya herhangi bir siyasal görüşün körü körüne takipçisi olmayacaktır. Ana çıkış noktamız Kıbrıs Halkının mutlu geleceğinde emeğinin hakkını çalışarak alan üyelerimiz olacaktır.

Kıbrıs Halkının en doğal haklarının eğilip bükülerek elinden alınmasına, kimliksizleştirilmesine karşı paydaşlarla birlikte sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız.

Bu şartlarda artık kötünün iyisi diyerek mevcut oluşumlara destek vermek, uzun yılların yarattığı tahribatlara yama yapmak yerine ülkemizde sendikal mücadeleyi örgütleyecek yeni bir sendika kurmanın zamanı gelmiştir düşüncesiyle yola çıktık.

Bu bağlamda, yasal haklarını korumak, mücadelenin merkezine emeği ve emekçilerin haklarını oturtmak için farklı sendikalardan HAKSEN çatısına gelen bütün emekçileri birleştirmeyi amaçlayan, hak alan, mücadeleci bir sendika kurduk.

En büyük güvencemiz Kıbrıs Halkı’nın asla karartılamayacak aydınlık vicdanı, şaşmaz sağduyusu, samimiyetle bağlı olduğu Kimliği ile üyelerimizin Sendikamıza sadakat ile bağlılığıdır.

Sendikal mücadele bizleri ayrıştıran değerler üzerinden yapılmaz; birleştiren değerler üzerinden yapılır düşüncesini temel prensip olarak ele alıyoruz.

Bu nedenle;

Özel sektörde üretimin, Kamu kesiminde Kamu hizmetinin öznesi olan bizler iş yaşamımıza yönelen emek düşmanı politikaların farkındayız ve bu politikalara karşı duruş adı altında, günü kurtarmaya ve kitleleri bir arada tutmaya dönük samimiyetsiz ve sonuçsuz girişimleri #reddediyoruz. Siyasal iktidarların iki dudağı arasından çıkacak emek düşmanı söylemlerle söz yarıştırmayı, emek mücadelesi olarak görmüyoruz.

HAKSEN, çoğu sendikal yapının içi boş bir slogan olarak kullandığı sözde değil özde demokratik bir sendika olacaktır. Halen gerek yönetici gerekse üye profiline bakıldığında hiçbir ayrım yapılmadan herkesin kendisini ifade edebildiği bir çatıdır.

HAKSEN; “özgürlük, eşitlik, demokrasi ve dayanışma” ilkelerine dayalı olarak “örgütsel bağımsızlığı” vazgeçilmez kabul eder.

HAKSEN olarak; Din, dil, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet ve diğer farklılıklardan dolayı hiçbir ayrım yapmaksızın sendikal ihtiyaçlar üzerinden emek ve demokrasi mücadelesinin yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz.

HAKSEN; Bireylerin, din, dil, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet ve diğer farklılıklarını toplumun kültürel zenginliği kabul eder ve tüm insanların değer eşitliğini savunur.

HAKSEN; Üyeleri arasında toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duygusunun geliştirilmesini vazgeçilmez olarak kabul eder ve bu doğrultuda çaba göstererek, kararların alınmasında ve yürütülmesinde çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi benimser.

HAKSEN; Çalışma yaşamında, kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı etkin bir şekilde mücadele edeçektir.

HAKSEN; Çocuklarımızla ilgili her konuya en yüksek hassasiyetle yaklaşacaktır. Çocuklarımızın BM tarafından benimsenen ilkelerin ülkemiz yerel mevzuatında hayat bulması ve pratik uygulamaların da takipçisi olacaktır.

HAKSEN; bugünümüzün, yarınımızın ve geleceğimizin belirleyici kitlesi, geleceğin emekçisi gençlerle ve gençlikle ilgili ilgili her türlü gelişmenin yakın takipçisi olacaktır. Sendikamız gençliğin bugünü ve yarını ile ilgili olumlu kararları desteklerken yanlış karar, işlem ve uygulamaların karşısında olacaktır.

HAKSEN; Engelli yurttaşların çalışma yaşamında var olmaları ve ayrımcılığa uğramamalarına karşı, duyarlılığa en üst bilinçle taraf olur. Bu konuda başta kamu kesimi olmak üzere tüm kesimlerin öncelikle yasal zorunluluklara uyması için gerekli mücadeleyi verir.

Sendikamız engelli yurttaşlarımızın her gün karşılaştıkları ve aşmak zorunda kaldıkları fiziki, sosyal, yasal ve diğer engellerin kaldırılması için her türlü çabayı destekleyecektir.

HAKSEN bünyesinde tüm emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarıyla ilgili komisyonların yanında kadınlar, gençler, çocuklar, özürlüler, çevre, tüketici hakları uyuşturucu ile mücadele gibi pek çok konuda politika ve proje üretecek komisyonlar bulunacaktır. Üyelerimiz bizzat kendileri bu komisyonlarda görev alacak ve politikalarımızı belirleyici unsur olacaklardır.

Bizler; ülkemizde sendikal hareketin kredisinin nasıl tüketildiğinin bilincinde olarak, tüm kamu görevlilerini ve özel sektörde çalışanları; daha demokratik, daha şeffaf, daha özgürlükçü bir sendikal anlayışın çatısı altında emek ve demokrasi mücadelesi vermeye çağırıyoruz.

Bugün yükselttiğimiz HAKSEN bayrağı bu mücadelenin umut çatısıdır. Bu çatı altında tüm kamu ve özel sektör çalışanlarının yer alacağından, bu mücadelenin yüreklerinde ve bilinçlerinde karşılık bulacağından hiç kuşkumuz yoktur.

HAKSEN, Patronluğa dayalı tek adam tek ses anlayışı yerine, yetki ve sorumlulukların paylaşıldığı, demokratik katılımın en üst düzeyde gerçekleştiği dinamik bir yapıdır.

HAKSEN, örgütsel yapısını kısa sürede oturtarak, örgütlenmesini daha da ileri götürecek ve üyelerinin sorunlarının çözümünde gerekli mekanizmaları anında devreye sokabilen kararlı bir sendika olacaktır.

HAKSEN, kulaktan dolma ve kirlenmiş bilgilerle gündemi takip eden bir anlayış yerine, araştıran, öğrenen, paylaşan ve yol gösteren bir anlayışın sahibi olmayı hedeflemektedir.

HAKSEN, değişimin kaçınılmaz olduğu çağımızda, önyargılı, ezberleyen, tekrarlayan ve kopyalayan bir yaklaşım yerine değişime açık, aklın gereklerini ve toplumun ihtiyaçlarını bilen, önyargısız, dinleyen, kavrayan ve çözen bir yaklaşımı esas alacaktır.

HAKSEN, kişilerin ve toplumun yaşam tarzlarının ve tercihlerinin dizayn edilmesine karşıdır. Bu bağlamda tek tip üyeler topluluğu oluşturmaya çalışmak yerine, kişilerin tercihlerine saygılı , farklılıkları zenginlik sayan, özgür bireylerden oluşan üye topluluğunu amaçlamaktadır.

Kısacası HAKSEN, özlenen duruşun, gerçekleşmesi beklenen güzel işlerin sahibi olacaktır.

Tüm Kamu ve Özel Sektör çalışanlarını HAKSEN çatısına davet ediyoruz.

SENDİKA NE YAPAR?

Sendika kurmak ve sendika üyesi olmak, çalışanlara ve işverenlere Anayasa ile tanınmış bir haktır.

SENDİKA NEDİR?

Sendika; İşçilerin ya da işvrenlerin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları daha da geliştirmek amacıyla aralarında yasalar uyarınca kurdukları birlik olarak tanımlanır. Başka bir deyişle sendika, istihdam koşullarını sürdürmek ve geliştirmek için bir araya gelen çalışan gruplarıdır.

Bir sendikanın tipik faaliyetleri arasında, üyelerine yardım ve hizmet sağlanması, kamu hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesi için çalışılması, politik kampanya ve endüstriyel eylemler için tüm çalışanlar için daha iyi ücret ve koşullar için toplu pazarlık yapılması sayılabilir.

İşçiler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde bir sendikaya ait olmak hakkına sahiptir ve bir sendikada bulunmak, işverenlerin bireysel çalışanlar üzerinde sahip olduğu gücü dengelemeye yardımcı olur. Eğer bir sendika bir işveren tarafından “tanınırsa” o zaman işveren, sendikanın bu şirketteki çalışanları temsil ettiğini ve ilgili konularda sendika ile görüşeceğini kabul eder.

sendikaya üye olmanın birçok nedeni var. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  1. Ekonomik nedenler: Bireysel çalışan, işverenine kıyasla çok az pazarlık gücüne sahiptir. Ücret ve diğer çalışma koşullarından memnun değilse, işi bırakabilir. Sürekli olarak istifa etmek bir çalışan için yararlı değildir. Bu durum, işçi üzerinde büyük mali ve duygusal bir yük anlamına gelir. İşverene karşı ortak eylemde bulunabilecek bir sendikaya katılmak, işverenin daha iyi istihdam koşulları için işçilerin taleplerini kabul etmesine neden olan güçlü bir araçtır.

– Sendikaya sahip şirketlerde çalışanların ortalama olarak, sendikasız bir işyerinden yüzde 10 daha fazla kazanç sağladığı kanıtlanmış bir gerçektir.

  1. Güvenlik duygusu: Çalışanlar sendikalara, kaza, yaralanma, hastalık, işsizlik vb. çeşitli tehlikelerden ve gelir güvensizliğinden yeterli koruma sağlamanın etkili bir yolu olduğuna inanmaları nedeniyle sendikalara katılabilirler. Sendika, işçilerin emeklilik hakları ve işçilerin yararına olan refah seviyesinin yükseltilmesi için yönetimi zorlar.

– Sendikalı işyerlerinde yüzde 50’ye varan daha az kaza olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.

  1. Ayrımcılığı en aza indirme: Ücret, çalışma, transfer, terfi vb. ile ilgili kararlar doğası gereği oldukça özneldir. Denetim otoritesi ile astlarının her biri arasındaki kişisel ilişkiler yönetimi etkileyebilir. Böylece, kayırmacılık ve ayrımcılık şansı vardır. Bir sendika, yönetimi işçilere eşit muamele için baskı yapan personel politikalarını düzenlemeye zorlayabilir. Yönetimin tüm emek kararları, sendikanın yakın denetimi altındadır. Bu, kayırmacılık ve ayrımcılığı en aza indirgeme etkisine sahiptir.
  2. Aidiyet duygusu: Zaman zaman, bir çalışan iş arkadaşlarının da etkisiyle sendikaya katılır; Yapmazsa, genellikle işinde çok zor zamanlar geçirebilir. Öte yandan, bir sendikanın üyeleri olan kişiler, iş arkadaşlarının gözünde saygı duyulan kişiler olduklarını düşünmektedir.
  3. Kendini ifade etme ihtiyacı: Kendini ifade etme arzusu, çoğu insan için temel bir gerçektir. Hepimiz duygularımızı, düşüncelerimizi ve görüşlerimizi başkalarıyla paylaşmak isteriz. Benzer şekilde işçiler de yönetimin onları dinlemesini isterler. Bir sendika, işçilerin duygularını ve fikirlerini tartışabilecekleri bir ortam sağlar. Ayrıca çalışanların duygularını, fikirlerini, görüşlerini ve şikayetlerini yönetime iletir. Yönetim karar alırken bu fikirlere, şikayetlere ve görüşlere gereken önemi verir.
  4. İlişkilerin iyileştirilmesi: Sendikalara katılan çalışanların bir diğer nedeni de, sendikalar, sorunları barışçıl yollarla çözerek yönetim ve işçiler arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinde yardımcı olurlar.

Misyon & Vizyon

Misyonumuz Yaşamın her alanında dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi görüş, felsefi inanç gözetmeksizin üyelerimizin yaptıkları işe uygun ve insanlık haysiyetine yaraşır “insana sevgi, yaşama saygı” prensibiyle beden ve ruh sağlıklarını koruyup geliştirecek her türlü tedbirin alınıp, sosyal güvenlik sistemi içinde çalışma haklarının sağlanması ve yaşam seviyelerinin korunup yükseltilmesi ve geleceğe güvenle bakmalarını sağlayacak adil bir maaş veya ücrete kavuşmalarını sağlamaktır.

Vizyonumuz üyelerimizin ortak ekonomik sosyal kültürel özlük mesleki hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek esasında çağdaş bir çalışma yaşamının oluşturulması ve adil bir sosyal güvenlik sistemi yaratılması , örgütlenme özgürlüğünün insani bir hak, hak arama özgürlüğü bilincinin ise toplumun her kesimine yansıması ve özümsenmesini tesis etmek.

Hak

Özgürlük

İstikrar

Gelişim

Sizin İçin Burdayız

Size bir tık uzaklıktayız!

Bunu paylaş: